Vláda Zimbabwe ukradla zisky z predaja diamantov

12.11.2012 Celý región

Viktóriine vodopády 12. novembra (TASR) - Popredná organizácia na kontrolu obchodovania s diamantmi dnes v správe vyjadrila obvinenie, že z diamantových nálezísk na východe afrického Zimbabwe boli ukradnuté tieto drahokamy v hodnote dve miliardy dolárov (1,58 miliardy eur) a obohatil sa nimi vládnuci kruh prezidenta Roberta Mugabeho a medzinárodní obchodníci s diamantmi.

Organizácia Partnerstvo Afrika Kanada (PAC), ktorá je členom Kimberleyského procesu - medzinárodného zoskupenia štátov a spoločností dohliadajúceho na korektný obchod s diamantmi - vydala správu, podľa ktorej zimbabwianske náleziská Marange vydrancoval Mugabeho režim.

Dnes zverejnená správa uviedla, že obrovské zisky z ložísk Marange na východe Zimbabwe, ktoré patria k najväčším náleziskám diamantov na svete, neboli odovzdané do štátnej pokladnice. Správa vyšla práve v čase, keď zimbabwianska vláda usporiadala pri Viktóriiných vodopádoch konferenciu o obchodovaní s diamantmi, a hodila tak tieň na snahu Mugabeho režimu získať medzinárodnú vážnosť za svoj spôsob obchodovania s diamantmi.
 

Vyberte región